Wat is Zorg in de Meent?

Bewoners regelen samen gezondheid en zorg voor elkaar

Een fundamentele verandering
De zorg in Nederland is toe aan een fundamentele verandering. In de visie van Zorg in de Meent bepalen, betalen en genieten bewoners in een afgebakend gebied zelf hoe zij samen gezond blijven en de zorg organiseren. De budgetten die nu via belasting en premies afgedragen worden, houden de inwoners als collectief zelf. Bewoners denken niet in wetten, schotten en potjes en creëren integraal een veilige en gezonde woonomgeving en zorg voor elkaar.

Betrokkenheid
Als mensen in een gebied dit samen doen, dan komt vertrouwen weer terug en is men betrokken op elkaar. Met onzinregels, bureaucratie en oeverloze verantwoording wordt korte metten gemaakt. Professionals krijgen meer professionele ruimte om het goede te doen. 

In Nederland zijn nu al initiatieven van bewoners die een deel van de zorg overnemen, of waar zij werken aan een gezonde leefomgeving. Meestal doen ze dat met weinig geld in een uithoek van het grote zorgterrein. Daar waar grote belangen zitten, daar hebben deze actieve burgers van Nederland nauwelijks invloed.